Grécka čokoládová vášeň Sokolatopita

grécka čokoládová vášeň koláč sokolatopita

Objavte kúzlo gréckeho čokoládového koláča sokolatopita – dezertu, ktorý premení každú chvíľu na sladký zážitok! Vychutnajte si bohatú chuť horkej čokolády a preneste sa na slnečné grécke pobrežie s každým kúskom.

Tradičný grécky čokoládový koláč Sokolatopita

Keď sa povie „dezert“, väčšine z nás napadnú klasické koláče, torty či sladkosti, ktoré poznáme odmalička. Ale čo keby sme sa dnes spoločne pozreli na niečo, čo zaujme nielen svojim názvom, ale aj lahodnou chuťou? Predstavujem vám sokolatopitu – dezert, ktorý spája tradičný grécky šarm s intenzitou čokolády. Grécky koláč si zamilujete pretože je šťavnatý s bohatou čokoládovou textúrou. A prečo taký názov? Čokoláda je po grécky „ sokolata „ a pečivo – koláč je „ pita „ .

Sokolatopita má jednoduchý recept, ktorý zahŕňa základné suroviny ako múku, vajcia, cukor, maslo a samozrejme čokoládu. Tradične sa koláč podáva s jemným posypom práškového cukru alebo s čokoládovou polevou, ktorá dodáva extra vrstvu sladkosti a dekadencie.

grécka čokoládová vášeň Sokolatopita grécky koláč
Grécky čokoládový koláč Sokolatopita

 

Dĺžka prípravy

60

Počet porcií

10

Náročnosť receptu

5 / 10

Potrebujeme

  • SIRUP
  • 200 ml voda
  • 200 g kryštálový cukor
  • 2 PL kakaa
  • 1 ks vanilkový lusk
  • 1/4 ČL soľ
  • CESTO
  • 160 g polohrubá múka
  • 100 g kakao
  • 1 ČL sóda bikarbóna
  • 1/2 prášok do pečiva
  • 200 g kryštálový cukor
  • 120 g roztopené maslo
  • 1 ČL citrónová šťava
  • 2 vajíčka
  • 250 ml teplé mlieko
  • 1/4 ČL soľ
  • POLEVA
  • 100 g kakao
  • 100 g práškový cukor
  • 200 ml mlieko
  • 1/4 ČL soľ

Postup

Postup na prípravu čokoládového dezertu Sokolatopita

Príprava dezertu je trošku zdĺhavejšia, ale stojí zato! Najskôr si pripravíme sirup.  Kakao si zmiešame s cukrom, s vanilkou a soľou – pridáme k vode a varíme, kým sa cukor nerozpustí. Odstavíme a pripravíme si cesto. Zmiešame si sypké a tekuté ingrediencie osobitne. Spojíme a miešame do hladka. Dáme buď do tortovej formy alebo inej, ktorú najskôr vymastíme (maslom / olejom ). Pečieme v predhriatej rúre na 160°C cca 40 minút . Tesne pred dopečením si pripravíme polevu / glazúru. Kakao zmiešame s cukrom, pridáme do mlieka a varíme, kým sa cukor nerozpustí. Keď vyberieme korpus, poprepichujeme ho vidličkou ( sirup lepšie vsiakne ) a ešte teplý polejeme sirupom. Nakoniec môžeme ozdobiť bielou čokoládou, salkom, šľahačkou. To už je na vás!

Objav aj ďalšie lahôdky Grécka

Sokolatopita nie je len dezert, je to zážitok plný gréckej pohostinnosti a lásky k dobrému jedlu. Nechaj si túto lahôdku rozplynúť na jazyku a premeň každý kúsok na chvíľku sladkého potešenia.

Ak si milovníkom gréckej kuchyne, nezabudni preskúmať aj moje ďalšie recepty, ktoré ti prinesú autentickú chuť Stredomoria priamo na tvoj stôl.

 

Zdieľaj

Ahoj, som Maja

Vitaj v mojom foodblogu Svet  na tanieri. Uži si spolu so mnou voňavé chute a chutné vône z celého sveta!

Ďalšie recepty

Nezmeškajte žiaden recept!

  • Zadaním mena a emailovej adresy súhlasíte so zasielaním obchodných ponúk na Váš email, ktorý budeme uchovávať v súlade s Ochranou osobných údajov, ktoré si môžete prečítať tu.